Головна | Агросадиби | Туристу | Форум | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризмТуристичні райони

Волинь туристична

Волинь туристична

Меню сайта
Пошук
Visitlutsk
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Архів
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Свято-Троїцький храм, що в селі Тростянець, відомий далеко за межами нашого району, області. Збудований він коштами власників села князів Гуревичів у 1648 році на місці деревяного зведеного ще за Київської Русі. Крізь роки прийшли до нас святині, подаровані цими шляхтичами. Впродовж століть зберігають мешканці села духовні скарби своїх предків.

         Ікони святої великомучениці Варвари (виконана невідомим майстром іконопису у XVI столітті); ”Зняття Ісуса з хреста” (написана на полотні у XVII столітті); найстаріша –"Одигітрія Свята”, яка виконана на дереві, нещодавно вдягнена в позолоту, розпочато її реставрацію спеціалістами музею Волинської ікони.

         Матір Божа, "Провідниця, а саме так перекладається слово "Одигітрія” з грецької мови, розташована на так званій Божій горі. Вузькими, крутими східцями піднімаються люди на другий ярус храму за допомогою. Адже, щотижня –у середу й суботу, сааме тут збираються і старі, і малі –усі, кому необхідна допомога, душевнее і фізичне зцілення.

         Скільки легенд, переказів існує навколо цієї чудотворної ікони –Святої Одигітрії. Відвідини людей, молитви біля неї не припиняються ні в будень, а ні в свято. Ще задовго до богослужіння біля церкви в Тростянці збираються люди (переважно не місцеві –з інших районів, областей) є свідченням того, що добра слава про чудодійну ікону поширилась далеко за межами ківерцівського села. За покликом серця, за спасінням долають люди чималі кілометри у Тростянець, до Свято-Троїцької церкви, до тієї святині, якою опікувалися ще князі Гулевичі. Боже благословення, покров Матері Божої, а ще –жителі Тростянця, численні відвідувачі бережуть цю пам’ятку й донині.

         Відомі старовинні ікони, Святее Євангеліє, що зберігається тут, нещодавно поповнилися новими святинями. Серед них –ікони "Сім святих"Спас Благословляющий"Богоявлення Господнє"Преображення” (кінець XVIII-поч. XIX ст.).

        Але безцінною залишається оновлена ікона Святої Одигітрії, що є однією з двох чудодійних, які знаходяться на Волині. Вона також належить до десяти тих, які є в Україні. Для цієї святині було споруджено каплицю. Під час Другої світової війни нижній храм вигорів дощенту, а каплиця "Божа гора” лишилася неушкодженою.

         Як значиться в пам’ятці, яку можна придбати в храмі сьогодні, образ кілька разів дивним чином оновлювався і темнів знову. Після оновлення 1889 року біля нього відбулися численні чудеса зцілення. На їх відзнаку на початку XX століття для ікони було виготовлено деревяні ризи, пофарбовані в золотистий колір. Згодом вони теж потемніли. Влітку 1998 року парафіяльний священик отець Володимир Петрів і вірні спостерігали чергове оновлення (цього разу –самих риз), після яких сталися нові оздоровлення. Тростянецький храм знову перетворився на рідне душі і серцю місце для прочан із близьких і далеких країв. Від "спілкування із святинями люди отримують Боже благословення і силу. 

Категорія: Туристичні об’єкти | Переглядів: 1825 | Додав: vturyzm | Теги: Чудотворний Тростянецький образ Бож | Рейтинг: 1.0/1
Всього повідомлень: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

©2010. Всі права захищені. Розробив Мочкош Д.Р.