Головна | Агросадиби | Туристу | Форум | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризмТуристичні райони

Волинь туристична

Волинь туристична

Меню сайта
Пошук
Visitlutsk
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Архів
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

   Географічне розташування та кліматичні умови.

 Ківерцівський район розташований в південно-східній частині Волинської області: на півночі – межує з Маневицьким, на заході – з Рожищенським, на півдні – з Луцьким районами Волинської області, а на сході – з Рівненською областю. Площа району 1414 км.кв., населення – 66,5 тис.чол.           Рельєф переважно рівнинний. Понад 70% його території лежить в межах Поліської низовини. А південна частина – на хвилястому Волинському плато.

Клімат Ківерцівського району помірно-континентальний: зима м’яка з нестійкими морозами; літо тепле, нежарке, весна і осінь- затяжні із значними опадами. Сприятливі для рекреації комфортні, прохолодні субкомфортні і жаркі субкомфортні погоди. Найчастіше комфортна погода спостерігається в літні місяці (5-8 днів на декаду). Жарка погода буває дуже рідко. В липні-серпні умови на території району сприятливі для проведення широкого комплексу кліматолікування. В цей період приймання кліматичних процедур не обмежується, повітряні ванни можна приймати протягом всього літа.

Температура води в переважні й більшості озер району стає придатною для відкриття купального сезону з другої декади червня і купальний сезон триває в середньому 80 днів (до другої декади вересня). Температура води максимальна в першій-другій декаді серпня і становить близько 20 градусів Цельсія.

    Отже, погоду Ківерцівського району можна віднести до типу нейтральної, комфортної, теплої. Згідно з класифікацією, проведеною І.Кондором, та оцінкою типів погод для відпочинку, лікування, туризму за Н.Даниловою, погода Ківерцівського району є сприятливою для розвитку всіх видів рекреаційної діяльності. Параметри кліматичних умов Ківерцівщини входять в межі оптимальних для розвитку всіх основних видів рекреаційної діяльності в зимові і, особливо, в літні місяці.  

  Історія району та головні історико - культурні пам’ятки.

   Районний центр – місто Ківерці, яке розташоване на межі Лісостепу і Полісся,  в оточенні заповідних дубових і соснових лісів. Місто з’явилося на географічних картах в 1874 році як залізнична станція у зв’язку з будівництвом залізниці Житомир-Ковель. В 1951 році  містечко Ківерці отримало статус міста.           

    В глибину століть сягає історичне коріння міст і сіл району:

    Городище, Сильне, Жорнище, Жидичин, Хорлупи, Чемерин.

   Одне з найдревніших міст Волині – Олика – родинне гніздо князів Радзивілів, яке згадується в літописі ще у 1149 році.

   На мальовничих берегах річки Путилівки, серед вікопомних лісів розташоване неповторне селище Цумань, яке засноване у 1557 році. Велетенські древні дуби пам’ятають козаків Северина Наливайка, війська Петра І, легендарного Миколу Кузнецова.

  Центром партизанського руху у роки війни стало урочище Лопатень. Діяльність молодіжної організації Клубочина і трагедія спаленого фашистами села залишилась у пам’яті вдячних поколінь.

  Славу району дали імена польських письменників: Габрієли Запольської та Юлія Крашевського, Героя Радянського Союзу Василя Киричука, генія світової математики академіка Михайла Кравчука.

    Район багатий на корисні копалини – глина для виробництва цегли, крейда для виробництва вапна, торф – для використання на паливо, мінеральні води, пісок для виробництва цегли, скла. 43% території району вкрито лісами.

                        Музеї

1.1. Меморіал партизанської слави, урочище Лопатень

2.2. Олицький народно-краєзнавчий музей, смт. Олика, вул. Грушевського, 13.

3.3. Музей бойової слави ЗОШ І-ІІІст. №4, м. Ківерці, вул. Галана, 3.

4.4. Музей ім. Академіка М.П. Кравчука, ЗОШ І-ІІст. С. Човниця.

5.5. Суська кімната бойової слави, ЗОШ І-ІІІст., с. Суськ.

6.6. Цуманська кімната бойової слави, ЗОШ І-Шст., смт. Цумань, вул. Жовтнева, 14.

            Історичні пам’ятки

1.      Михайлівська церква в с. Омельне (побудована у 1776 році)

2.      Михайлівська церква в с. Липне (побудована 1770 році)

3.      Стрітенська церква в с. Залісоче (побудована у 1784 році)

4.  Покровська церква в с. Метельне (побудована у 1800 році)

5.  Свято-Миколаївська церква в с. Жидичин (побудована у 1723 році)

6.      Монастир в с. Жидичин (побудований у 1227 році)

7.      Петропавловський костел в смт. Олика (побудований у 1450 році)

8.      В’їздна брама в с. Залісоче.

9.      Троїцький костел в смт. Олика (побудований у 1640 році)

10. Замок князів Радзивілів в смт. Олика (побудований у 1654 році)

     Незважаючи на те, що район відносно молодий (створений 1940р.), історія його населених пунктів, виходить із сивої давнини. Тут знаходиться одне із старовинних поселень не тільки Волині, але й України – смт. Олика, яке вперше згадується в Іпатіївському літописі в 1149р., і яке нещодавно святкувало своє 850-річчя. Свідченням історичного минулого даного поселення  є замок – фортеця, та залишки католицького костелу, побудованих в 1513 та 1640рр.. На околиці села Жидичин збереглися залишки поселення та городища 10-13ст. Вперше це село згадується в літописах 13 ст. Літопис Іпатіївського списку засвідчує, що Жидичинський монастир відвідував Галицько-Волинський князь Данило.

      Лісові масиви району є сприятливими для оздоровлення населення. Функціонують спільне підприємство – санаторій матері і дитини "Пролісок” в с. Грем’яче,  кардіологічний дитячий санаторій в с. Жабка,  спортивно-оздоровча база "Авангард” в с.Дачне та 22 селянські гостинні садиби.

   По території району протікають 8 річок: річка Стир,  Кормин, Конопелька, Рудка, Прудник,  Любка , Грушвиця , Путилівка та розташовані 4 великих озера –  в с. Озерце, с. Озеро, с. Прилуцьке,  Молодіжне озеро в м. Ківерці та 2 малих озера.

     Ліси займають більше 43% території району що становить майже  60 тис. га. Ківерцівський район займає по лісистості 4 місце в області після Маневицького, Камінь-Каширського і Шацького районів.

 Природно – ресурсний потенціал

   При оцінці лісів і лісових територій для потреб рекреації основними показниками є породний склад лісонасаджень і їх вікова структура. Від біологічних особливостей деревної породи або поєднання різних рослинних угрупувань і кущових порід залежить в певній мірі мікроклімат ділянки і рекреаційний комфорт. Сприятливі грунтово-кліматичні умови Волинської області обумовили різноманітність породного складу лісів. 

     Для рекреаційних цілей велике значення має здатність лісу виділяти кисень і фітонциди, поглинати вуглекислий газ. В області росте дуб черешчатий і граб, які відносяться до другої групи фітонцидності. Фітонцидні якості насаджень забезпечують зниження кількості бактерій і мікробів в лісовому повітрі, покращують санітарно-гігієнічні умови відпочинку.

       Ківерцівські ліси багаті грибами та ягодами і їх збирання, особливо міськими жителями, розцінюється як один з найпривабливіших і корисних видів відпочинку. Серед грибів, що ростуть в лісах району, переважають лисички, зелениці, маслюки, опеньки, сироїжки, білі гриби. Найбільш поширеними з ягід є чорниці, малина, ожина.

Культурно-історичні рекреаційні ресурси

Дзвіниця в с. Олика Ківерцівського району також є унікальною пам’яткою архітектури.

     У 30-х роках ХVІІ століття, щоб збільшити оборонну  здатність Олики, жителі обнесли містечко валом висотою 7 м, а для в’їзду в місто побудували ворота. Від фортифікаційних споруд лишились тільки стіни з баштами і Луцькими воротами, Петропавлівський костелл. Архітектурні прикраси і техніка будівництва  Петропавловського костелу свідчать про те, що тут працювала та ж бригада луцьких майстрів, яка споруджувала Хресто-Воздвиженську Брацьку церкву і синагогу з баштою в Луцьку. Костел було збудовано за проектом відомих архітекторів Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна. Будівельні роботи проводились за участю архітекторів Я. Банчковського, С.Марковича та В.Садовського. Пам’ятка являє собою тринефну базиліку з нартексом, хорами та напівкруглою апсидою перекриту хрестовим склепінням на підпружних арках. Під костелом знаходилась крипта (приміщення для поховання). В основу барочного фасаду храму було покладено схему фасаду церкви Іль Джезу в Римі архітекторів Джакомо- Бароцці да Віньойла і Джакомо делла Порта.

     Шедевром волинської архітектури ХV століття є Стрітенська кам’яна церква, побудована в 1784 році. Вона стоїть на території старого містечка, (с. Залісоче) недалеко від Луцької брами. Ця брама  двоярусна прямокутна, в плані, споруда з арочним проїздом. Другий ярус частково збережений ренесансний антик, ритм глухої аркади якого побудований на чергуванні напівциркульних та кілеподібних арок. Площини ніш декоровані орнаментом, утвореним кольоровими поперечинами цегляної кладки. Для пам’ятки характерні бійниці у формі перевернутого отвору замка.

        У 1554 – 1564 роках в Олиці був споруджений великий оборонний замок, перебудований в ХІІІ столітті за новою бастіонною системою. Це триповерхова квадратна споруда, яка має 360 кімнат. Замок був обнесений валом і кам’яними стінами з чотирма бастіонами по кутках – така споруда була однією з перших в Україні такого типу. Фортифікаційні споруди складалися з валу та чотирьох.

       В селі Піддубці Ківерцівського району стоїть 14-купольна культова споруда, побудована у 1745 році. В плані – це хрестовий храм з однією великою баштою. Легкість форм, органічний зв’язок з ландшафтом і урочистість – все це вирізняє церкву серед інших храмів Волині, робить її цікавою пам’яткою мистецтва стилю барокко.

        На околиці Жидичина збереглися залишки поселення, городище 10-13ст., Жидичинський монастир, куди їздив молитися галицько-волинський князь Данило і де жив син Богдана Хмельницького – Юрій.

Заповідні території загальнодержавного значення

Ландшафтний заказник "Кормин” с.Берестяни. Площа 549 га. Цуманський держлісгосп, Берестянське лісництво. Утворений Указом Президента України  № 750/94          від 10 грудня 1991 року.

Лісовий масив дубово-березових і вільхових насаджень, переважно 1-2 боні­тету, віком 20-90 років, довжиною до 15 км, розташований вздовж р. Кормин. Понад 21,5% лісової площі займають болота і луки. Окрасою ландшафту є наявність в складі лісів ділянок ялинників, соснових борів. 

 Комплексна пам'ятка природи "Горянські крутосхили” с.Грем’яче. Площа  30 га. Цуманський держлісгосп, Горинське лісництво. Утворена постановою Ради Міністрів України № 383 від 3 серпня 1978 року.

Цінний природний комплекс що включає високобонітетні сосново-дубові насадження, вкраплення ялини європейської крутосхили р.Горинь з лісовими і лучними угіддями, що створюють мальовничі краєвиди. Тут зростають окремі цінні види лікарських рослин.

Заповідні території місцевого значення

Ландшафтний заказник "Лопатинська діброва” с.Берестяни. Площа 1124 га. Цуманський держлісгосп, Партизанське лісництво. Утворений розпорядженням облвиконкому № 18-р від 3 березня 1993 року.

Лісовий заказник "Звірівський” с.Звірів. Площа 24 га. Ківерцівський держлісгосп, Звірівське лісництво. Утворений рішенням облвиконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.Цінна лісонасіннева ділянка високобонітетних насаджень дуба звичай­ного віком до 140 років.

 Лісовий заказник "Мішана діброва” с.Берестяни. Площа 25,3га. Цуманський держлісгосп, Берестянське лісництво. Утворений розпо­рядженням обласної ради №18-р від          3 березня 1993 року.

Лісовий заказник  "Мощаницький” смт.Цумань. Площа 57,3га. Цуманський держлісгосп, Мощаницьке лісництво. Утворений розпоря­дженням обласної ради № 18-р             від     3 березня 1993 року. 

Лісовий заказник "Різнолісся” с.Берестяни. Площа 24,4га. Цуманський держлісгосп, Берестянське лісництво. Утворений розпорядженням обласної ради №18-р від                                 3 березня 1993 року.

Лісовий заказник "Свіжа субір” с.Грем'яче. Площа 37га. Цуманський держлісгосп, Горинське лісництво. Утворений розпорядже­нням обласної ради № 18-р від                                     3 березня 1993 року.

Лісовий заказник "Цуманський” смт.Цумань. Площа 35,3га. Цуманський держлісгосп, Цуманське лісництво. Утворений розпорядженням обласної ради №18-р від  3 березня 1993 року.

Лісовий заказник "Чиста соснина” с.Грем’яче. Площа 22га. Цуманський держлісгосп, Горинське лісництво. Утворений розпоря­дженням обласної ради №18-р від 3 березня 1993 року.

Ботанічний заказник "Лісова алея” с.Ставок. Площа 110,6га. Цуманський держлісгосп, Мощаницьке лісництво. Утворений розпорядже­нням обласної ради № 18-р від          3 березня 1993 року.

3агальнозоологічний заказник "Берестянський” с.Берестяни, площа 35,6га. Ківерців­ський міжгосподарський лісгосп, Дернівське лісництво. Утворений рішенням облвиконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.

3агальнозоологічний заказник "Чортове болото” с.Берестяни-Скреготівка. Площа 207,9га. Цуманський держлісгосп, Берестянське лісництво, Холоневичівське лісництво. Утворений рішенням облви­конкому № 226 від 31жовтня 1991 року.

Орнітологічний заказник "Муравище-1” с.Муравище. Площа 40га. Ківерцівський держлісгосп, Муравищенське лісництво. Утворений рішенням облвиконкому № 226 від                 31 жовтня 1991 року.

Орнітологічний заказник "Муравище-2” с.Муравище. Площа 15,4га. Ківерців­ський держлісгосп, Муравищенське лісництво. Утворений рішенням облвиконкому № 226                       від 31 жовтня 1991 року.

Ботанічна пам'ятка природи "Богуславський ялинник” с.Берестяни. Площа 5,9га. Ківерців­ський міжгосподарський лісгосп, Дернівське лісництво. Утворена рішенням облвиконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Ботанічна пам'ятка природи "Городищенські дуби” с.Городище. Площа 0,5га. Сильненська сільрада. Утворена рішенням облвиконкому № 226 від 31 жовтня  1991 року.

Ботанічна пам'ятка природи "Дібровка” с.Грем'яче. Площа 10га. Цуманський держлісгосп, Горинське лісництво. Утворена розпорядже­нням обласної ради № 18-р від                3 березня 1993 року.

Ботанічна пам'ятка природи "Ділянка дубового лісу” с.Клубочин. Площа 14га.  Цуманський держлісгосп, Партизанське лісництво. Утворена розпорядженням  облдержадміністрації № 132 від 26 травня 1992 року.

Ботанічна пам'ятка природи "Древина” с.Берестяни. Площа 4,4га. Цуманський держлісгосп, Берестянське лісництво. Утворена розпорядже­нням обласної ради №18-р            від 3 березня 1993 року.

 Цінна ділянка сосново-дубових наса­джень з домішкою берези, 2 бонітету, віком 100 років.

Ботанічна пам'ятка природи "Дуб-велетень” с.Городище. Площа 0,01га. Ківерців­ський держлісгосп, Муравищенське лісництво. Утворена ріше­нням облвиконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Одиноке дерево дуба черещатого віком 315 років, діаметром 1,3м, ви­сотою 25м.

Ботанічна пам'ятка природи "Дуб-патріарх” м.Ківерці. Площа 0,01га. Ківерцівський держлісгосп, Ківерцівське лісництво. Утворена рішенням обл­виконкому № 226  від 31 жовтня 1991 року.

Одиноке дерево віком понад 300 років, діаметром 1,2м, висотою 25м.

Ботанічна пам'ятка природи "Дуби-велетні” с.Муравище. Площа 0,5га. Ківерців­ський держлісгосп, Муравищенське лісництво. Утворена ріше­нням облвиконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Група з трьох дерев віком понад 200 років, діаметром 1,3м, висотою 23-24м.

Ботанічна пам'ятка природи "Дубинка” с.Грем'яче. Площа 1,8га. Цуманський держлісгосп, Горинське лісництво. Утворена розпорядженням обласної ради № 18-р                від 3 березня 1993 року.

Цінна ділянка дубових насаджень ві­ком 160 років, з різноманітними вида­ми квіткових, лікарських рослин, зокрема, конвалії травневої, алтею, місцями зустрічається регіонально рідкісна рослина - сон широколистий.

Ботанічна пам'ятка природи "Дубова грабінка” с.Грем'яче. Площа 14га. Цуманський держлісгосп, Горинське лісництво. Утворена розпорядженням обласної ради № 18-р                     від 3 березня 1993 року.

Високобонітетне дубово-соснове на­садження з домішкою граба віком до 140 років.

Ботанічна пам'ятка природи "Дубовик” с.Клепачів. Площа 3,3га. Ківерцівський держлісгосп, Ківерцівське лісництво. Утворена рішенням обл­виконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Високобонітетне насадження дуба черещатого віком до 60 років

Ботанічна пам'ятка природи "Дубово-соснове насадження” с.Озерце. Площа 3,2га. Луцьке військове лісництво. Утворена рішенням обласної ради № 3/5  від 10 лютого 1995 року.

Високобонітетне насадження сосни звичайної з домішкою дуба череща­того 1,1А бонітету, віком 53-173 роки.

Ботанічна пам'ятка природи "Дубососнина” м.Ківерці. Площа 7,2га.  Ківерцівський держлісгосп, Ківерцівське лісництво. Утворена рішенням обл­виконкому  № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Цінна ділянка сосново-дубових наса­джень віком понад 50 років, 1 групи лісів.

Ботанічна пам'ятка природи "Лісодуб” м.Ківерці. Площа 8,3га.Ківерцівський дсржлісгосп, Ківерцівське лісництво. Утворена рішенням облвиконкому № 226  від 31 жовтня 1991 року.

Цінна ділянка дуба черещатого віком до 60 років, віднесена до генофонду області.

Ботанічна пам'ятка природи "Масив дубового лісу” с.Клубочин. Площа 30,7га. Цуманський держлісгосп, Партизанське лісництво. Утворена розпорядже­нням облдержадміністрації № 132 від 26 травня 1992 року.

Високобонітетне насадження дуба черещатого природного походження віком 140-160 років, яке викори­стовується для заготівлі насіння.

Ботанічна пам'ятка природи "Меморіальна діброва” с.Ставок. Площа 0,8га. Цуманськнй держлісгосп, Мощаницьке лісництво. Утворена рішенням облвиконкому                № 563-р від 27 грудня 1972 року.

Брусиловське кладовище 1915р., де поховані воїни 8-ї Російської армії, місцезростання дубів віком понад 200-300 років.

Ботанічна пам'ятка природи "Муравищенська діброва” с.Муравище. Площа 15га. Ківерців­ський держлісгосп, Муравищенське лісництво. Утворена рішенням облвиконкому        № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Цінне високобонітетне лісонасінневе насадження дуба черещатого, віком понад 145 років, включене в генофонд області.

Гідрологічна пам'ятка природи ”Горянівські джерела” с.Гор'янівка, площа 0,5га. Дідичівська сільрада. Утворена рішенням обл­виконкому № 226 від 31 жовтня 1991 року.

Каскад джерел з кришталево чистою водою, які утворюють струмок, що є початком р.Гор’янівка.

Гідрологічна пам'ятка природи "Озеро” с.Озеро. Площа 9га. Утворена розпорядженням обласної ради № 18-р від 3 березня 1993 року.

Озеро природного походження гли­биною до 12 м, багате на рибу, місце періодичного перебування лебедів.

Гідрологічна пам'ятка природи "Озерце” с.Озерце. Площа 4га. Утворена розпорядженням обласної ради № 18-р від 3березня 1993 року.

Мальовниче озеро поверхневого жив­лення глибиною 5 м, заросле по краях берегів осоками. У прибережній смузі зростає верба козяча та вільха. В озері водиться близько 20 видів риб.

Гідрологічна пам'ятка природи "Путилівка” смт.Цумань, с.Башлики. Площа 86,5га. Цуманська сільська рада. Утворена рішенням обласної ради № 12/4 від 4 листопада 1997 року.

Гідрологічна пам'ятка природи "Цуманські джерела” с.Путилівка. Площа 0,01 га. Дубищенська сільрада. Утворена рішенням облвиконкому № 255 від 11 липня 1972 року.

Заповідне урочище "Божетарня і Культура” смт.Олика, с.Метельне. Площа 329га. Утворене розпоря­дженням облдержадміністрації №132 від 26 травня 1992 року.

Заповідне урочище "Горинська діброва” с.Скреготівка. Площа 22,6га. Цуманський держлісгосп, Горинське ліс­ництво. Утворене рішенням облвиконкому № 401 від 23 листопада 1979 року.

Заповідне урочище "Діброва” м.Ківерці. Площа 24,8га. Ківерцівський держлісгосп, Ківерцівське лісництво. Утворений рішенням обласної ради № 12/4 від   4 листопада 1997 року.

Заповідне урочище "Ківерцівське” м.Ківерці. Площа 75,3га.  Ківерцівський держлісгосп, Ківерцівське лісництво. Утворене рішенням облради № 12/4 від 4 листопада 1997 року.

Заповідне урочище "Лопатень” с.Журавичі. Площа 52,3га. Цуманський держлісгосп, Партизанське лісництво. Утворене рішенням облвиконкому № 401                         від 23 листопада 1979 року.

Заповідне урочище "Мощаницька дача” смт.Цумань. Площа 8,6га. Цуманський держлісгосп, Мощаницьке лісництво. Утворене рішенням облвиконкому № 401                         від 23 листопада 1979 року.  

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва "Макаревичівський” с. Омельне. Площа 0,9га. Макаревичівська сільрада, утворений рішенням облвиконкому № 272  від 26 липня 1983 року.

В Ківерцівському районі облаштовані рекреаційні пункти в Сокиричах, Ківерцях (дві) Муравище.

На 2005 рік планується поточний догляд за вже існуючими рекреаційними пунктами: поточний ремонт столиків, грибочків, підтримання чистоти та порядку, обнесення рекреаційних пунктів мінералізованими смугами.

Крім великих рекреаційних пунктів в Ківерцівському районі продовжується облаштування малі зони відпочинку на ділянках, за які відповідають майстри лісу. Всього в Ківерцівському районі є 39 таких ділянок. Малі зони відпочинку облаштовані  на 15 ділянках. Протягом 2005 року вони будуть облаштовані   кожним майстром лісу на своїй ділянці(мінералізована смуга, місце для розпалювання вогнища, столи та грибочки.)


Категорія: Туристичні райони | Переглядів: 4109 | Додав: vturyzm | Теги: туристичні райони волині, ківерцівський район | Рейтинг: 5.0/1
Всього повідомлень: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

©2010. Всі права захищені. Розробив Мочкош Д.Р.