Садиба родини Липинських у Затурцях - 6 Березня 2012 - Туристичні райони - Волинь туристична
Головна | Агросадиби | Туристу | Форум | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризмТуристичні райони

Волинь туристична

Волинь туристична

Меню сайта
Пошук
Visitlutsk
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Архів
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
    У селі Затурці Локачинського району за півкілометра від шляху, що з'єднує старовинні волинські міста Луцьк і Володимир, знаходиться колишня садиба славної родини Липинських, з якої вийшли цілі династії вчених-агрономів та лікарів, і яка залишила по собі добру пам'ять у земляків. Та українська спільнота пишається найвидатнішим представником цієї родини: громадсько-політичним діячем, істориком, дипломатом - В'ячеславом Казимировичем Липинським (1882 - 1931). У Затурцях пройшло його дитинство. З батьківського домувін виїжджав на гімназійні та університетські студії до Луцька й Житомира, Києва, Кракова та Жиневи. З рідного села він листувався з видатними сучасниками, палко відстоюючи право українського народу на свою незалежність. Тут працював над історичними та публіцистичними творами, займався просвітницькою діяльністю. Сюди, у рідну землю, повернувся і після смерті.
   Родинний будинок дворян Липинських - одна з найдавніших будівель у Затурцях. За твердженням відомого історика - краєзнавця Олександра Цинкаловського, закладення його фундаменту відбулось 1871 року.
   У роки Першої світової війни всі господарські споруди та житло було спалено й поруйновано.
   У середині 1990-х років розпочалась реставрація споруди, і над нею знову було зведено другий поверх з "ламаним" дахом під черепицею.
    Парк Липинських був своєрідною своєрідною візиткою дворянської родини кінця 19 - початку 20 століть.
Тут гармонійно поєднувались особливості ландшафту, вдало підкоректовані діяльністю людей. Добробут власників, любов до природи, естетичний смак та аргономічні знання створили мальовничий зразок садово-паркового мистецтва
    Садиба родини Липинських у с. Затурці Локачинського району - пам'ятка історії національного значення - невдовзі буде перетворена в Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського.

Категорія: Туристичні об’єкти | Переглядів: 622 | Додав: vturyzm | Теги: затурці, Липинський, садиба | Рейтинг: 0.0/0
Всього повідомлень: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

©2010. Всі права захищені. Розробив Мочкош Д.Р.